Start de winter in stijl met DEZENT KS, TU en TN

Bij de term "gouden oktober" denken veel mensen aan de herfstzon die nog op veel plaatsen te zien is. Ervaren bestuurders denken daarentegen ook dat het tijd wordt om op winterbanden over te schakelen. Het feit dat deze winterbanden vaak op gewone stalen velgen worden gemonteerd, kan een deel van het rijplezier bederven.

Dat u het koude seizoen ook in stijl kunt beginnen bewijst DEZENT met de in september 2021 geïntroduceerde DEZENT KS, DEZENT TU en DEZENT TN lichtmetalen velgen. Deze ECE gecertificeerde en TPMS compatibele velgen zijn dankzij de speciaal ontwikkelde SRC-coating optimaal uitgerust tegen winterse weersinvloeden. De DEZENT-configurator laat u precies zien welk model bij uw voertuig past.

Bild 1
DEZENT KS: Effectief dubbelspaaks ontwerp

De DEZENT KS geeft elk type voertuig een dynamische look met zijn geraffineerde design met dubbele spaken. Het verloop van de spaken neemt toe naar de velgrand toe, wat wordt benadrukt door de daardoor ontstane lichte randen. De KS is verkrijgbaar in een two-tone "dark" versie, graphite of zilver. Door afmetingen van 16" t/m 19" in combinatie met in totaal drie verschillende kleurvariaties is de DEZENT KS breed toepasbaar bij een grote variatie aan automodellen.

Bild 2
Klassiek en toch anders - de nieuwe DEZENT TU

De DEZENT TU is op papier een klassieke 5-spaaks velg. Maar het is er wel één met extra uitstraling, door de asymmetrische spaakribben die zelfs in rust een vleugje beweging insinueren. De spaken zelf komen in een schijnbaar vloeiende beweging uit het diepe middengebied  en reiken zelfs tot voorbij de velgrand. Van compacte auto's, sedans, stationwagens, SUV's en bestelwagens tot aan het premium middensegment: Dankzij een draagvermogen van 750 kg en maten van 15 tot 18 inch bestrijk de DEZENT TU een breed autospectrum.

Bild 3
DEZENT TN maakt kleine auto's en mini-SUV’s groot

De DEZENT TN zorgt met zijn individuele stijl voor de perfecte uitstraling. Hun compacte middengebied en de hoekige V-spaken geven het design veel kracht, terwijl de aflopende en daardoor dunner ogende spaakflanken tot actie oproepen. Afhankelijk van de gekozen afwerking - egaal glanzend zwart, een optionele front-polish, of volledig in zilver - kunnen extra accenten worden aangebracht. De DEZENT TN is alleen verkrijgbaar als 4-gats uitvoering en in afmetingen van 15 t/m 17 inch. Om niet alleen kleine auto's, maar ook mini-SUV's optimaal te kunnen bedienen, heeft hij een hoog draagvermogen tot 630 kg.

Bild 4
SRC-coating tegen steenslag en UV-straling

Lichtmetalen velgen zijn ook in de winter gebruikelijk geworden, in welk geval ze worden blootgesteld aan ongunstige omstandigheden. Velgen met SRC-lak (Salt & Sun Resistant Coating) kunnen schade en oxidatie-geïnduceerde verkleuring en UV-licht effectief blokkeren. Zo steekt de SCR-beschermlaag in elkaar: De primer is een robuuste poederlak in zwart of lichtgrijs die elektrostatisch wordt aangebracht en vervolgens thermisch wordt uitgehard bij 210 °C. Een moderne natte lak dient als de eigenlijke “kleurdrager”. Als afwerking volgen tot twee lagen van een bijzonder harde blanke lak. De op deze manier behandelde velgen kunnen met gemak het hele jaar door worden gebruikt, iets wat gecompliceerder is voor banden.

Bild 5
De juiste keuze van winterbanden
Zodra de klok naar de wintertijd wordt verzet wordt het tijd om te wisselen naar winterbanden. Vanaf dat moment tot eind maart is de kans op winterse temperaturen aanwezig. En zelfs zonder sneeuw en ijs is dat voldoende om de grip, het weggedrag en de remprestaties van zomerbanden gevaarlijk te verminderen. De rubbersamenstelling van winterbanden is zachter en dus elastischer dan die van de hardere zomerbanden, zelfs bij lage temperaturen. Winterbanden zijn in enkele landen zelfs verplicht bij winterse weersomstandigheden: in Duitsland altijd en in Oostenrijk van 1 november tot 15 april.
Maar hoe zit het met all-season banden, die steeds populairder worden? Die kunnen een interessante optie zijn als u slechts weinig kilometers lokaal rijdt, waar maar weinig sneeuwval is. Indien u van plan bent naar de wintersportgebieden af te reizen of een zware auto heeft met veel pk's en veel kilometers aflegt, dan zijn echte winterbanden echter nog steeds de betere keuze. Ook goed om te weten: Winterbanden die na 1 januari 2018 zijn geproduceerd, moeten in Duitsland nu worden voorzien van het Alpensymbool (sneeuwvlok). In Oostenrijk volstaat nog steeds de vermelding "M+S", "M.S." of "M&S". Bovenstaande voorschriften gelden ook voor all-season banden.